Crispijn Ariëns en Bianca Roosenboom pakken Nationale titels marathon inline-skaten.

 

In het Noord-Hollandse Waarland hebben inline-skaters Crispijn Ariëns en Bianca Roosenboom de nationale marathontitels behaald. Ariëns kwam solo aan, Roosenboom was de sterkste van een kopgroep.

 

foto: Timsimaging

Mannen
Halverwege de wedstrijd over 42 kilometer ontsnapte Crispijn Ariëns reeds uit het peloton. Hij kreeg aanvankelijk Kay Schipper nog mee, maar al snel bleef de geboren Brabander als enige vluchter over. Onvermoeibaar pakte Ariëns elke ronde extra seconden voorsprong. "Ik kon een strak tempo rijden, alleen de laatste vier rondjes had ik het zwaar."
De strijd was toen echter al lang beslist. Het peloton gaf zich gewonnen en Ariëns kwam na een solo van ruim 20 kilometer onder een klaterend applaus van het publiek over de finish. Casper de Gier werd op grote achterstand tweede, net voor het peloton, waarin Chris Huizinga de sprint om het brons won.

Ariëns maakte met zijn zege de misser van vorig jaar goed, toen zijn Team Okay Fashion & Jeans het NK beheerste, maar de titel moest laten aan Jordy Harink. Die kon vanwege een blessure zijn trui niet verdedigen. Ariëns en zijn ploeg, die in het peloton knap afstopwerk deed, had de concurrentie ditmaal snel verslagen. "Ik wist dat dit rondje mij goed lag en als team moesten we het goed uitspelen. Dat is gelukt", aldus Ariëns.

De nieuwe nationale marathonkampioen, vorige week al goed voor drie medailles (inclusief één gouden) bij de NK Baan/Weg in Heerde, noemde zijn overwinning een mooie opsteker richting het WK Inline-skaten, dat deze zomer voor het eerst in de historie in Nederland wordt verreden. Ariëns: "Ik ben op de goede weg."

 

Vrouwen
Bianca Roosenboom won in Waarland de titelstrijd bij de vrouwen. Zij maakte deel uit van een vijf vrouwen sterke kopgroep, die al vroeg in de wedstrijd een voorsprong pakte. Toen die was opgelopen tot anderhalve minuut legde het peloton, met daarin favorieten als Manon Kamminga en titelverdedigster Berber Vonk, het hoofd in de schoot.

In de kopgroep zaten naast Roosenboom: Elsemieke van Maaren, Lisa van der Geest, Gerline Crediet en Imke Vormeer. Zij koersten eensgezind af op een eindsprint. Daarin toonde Roosenboom, die sinds 2001 vele nationale titels bij het inline-skaten won, zich veruit de sterkste. Met grote overmacht reed zij naar het goud. Van Maaren werd tweede, Van der Geest veroverde het brons.

Voor Roosenboom kwam deze overwinning, haar derde op de marathon, op het juiste moment. Zij liet daarmee bondscoach Frank Fiers zien dat ze in vorm is. Iets wat vorige week, bij de NK Baan/Weg in Heerde, vanwege ziekte in het water viel. "Vorig jaar werd ik vierde op het WK. In eigen land wil ik straks een medaille", aldus Roosenboom. 

Zij droeg haar titel op aan Simon van de Merwe, de afgelopen week overleden vader van haar ploeggenote Margo van der Merwe. "Deze is zeker voor Simon, die ik al twintig jaar ken, een heel fijne man", zei Roosenboom. "Het was een bijzondere week voor ons. Het is extra mooi dat ik hier nu win." 

WK-selectie
Het NK in Waarland gold bij de senioren als selectiemoment voor de WK Inline-skaten. Die mondiale titelstrijd staat gepland van 1 t/m 8 juli in Heerde (piste) en Arnhem (weg). 
Komende week zal bondscoach Frank Fiers zijn selectie voor het wereldkampioenschap samenstellen. Nederland mag maximaal acht mannen en acht vrouwen naar het WK afvaardigen.

Bij de junioren gingen de nationale titels naar de talenten Daan Spruit en Maaike Verweij. 

Bron: Persbericht KNSB

 

 

Artikel geplaatst op: 21 mei 2018 - 19:42

Gerelateerd

Delen