De onderdelen van Freestyle Skaten

Freestyle skaten is in Nederland niet de meest populaire tak van de inlinesport. Hier vallen we toch nog steeds vooral voor het rijden op de piste of op de weg. Maar internationaal gezien is het veel artistiekere freestyle mateloos populair.


Het freestyle toernooi kan een aantal onderdelen bevatten: Classic Freestyle Slalom, Pair Freestyle Slalom, Speed Slalom, Battle Freestyle Slalom en Freestyle Slide. Daar hoort natuurlijk wel een beetje uitleg bij van de diverse onderdelen.

Classic Freestyle Slalom


De skaters geven een vooraf bedachte uitvoering op muziek naar keuze, die binnen een vooraf vastgestelde tijd moet worden voltooid.
De uitvoering heeft plaats in een gebied met drie rijen pylonen, met twee meter tussen elke lijn. De afstand tussen de pylonen loopt per rij op van 50 via 80 aar 120 centimeter. De eerste twee bevatten 20 pylonen, de laatste rij telt 14 pylonen. Voor de uitvoering kunnen maximaal 130 worden verdiend. De technische score ligt tussen de 10 en 60 punten, de artistieke score tussen de nul en 70 punten.

Pair Classic Freestyle Slalom


Twee skaters geven een vooraf met choreografie bedachte uitvoering op muziek naar keuze, die binnen een vooraf vastgestelde tijd moet worden voltooid. De scores zijn gebaseerd op zowel synchroniciteit en muzikale expressie als techniek.

Speed Slalom


De deelnemers skaten op één voet zo snel als ze kunnen door een lijn van pylonen.
Er zijn twee rijen pylonen, op drie meter afstand van elkaar. Elke lijn bevat 20 pylonen, op 80 centimeter van elkaar geplaatst.

Freestyle Slides


Skaters strijden in kleine groepjes van vier. Ze hebben meerdere kansen om hun tegenstanders af te troeven op techniek. De beste twee skaters gaan door naar de volgende ronde. Het resultaat wordt opgemaakt door een rechtstreekse vergelijking van de skaters.

Artikel geplaatst op: 24 juni 2018 - 22:34

Gerelateerd

Delen