Schaatspret in Rijksmuseum

Ard Schenk en Rintje Ritsma, schaatshelden in de twintigste eeuw, openden op 1 december in Amsterdam de expositie Schaatspret in het Rijksmuseum. In een van vijf kabinetten van het Rijksmuseum betreft het een bijzondere tentoonstelling van tekeningen en prenten uit de zeventiende eeuw. Voor vier maanden zijn zij te zien en te bewonderen.


Een viertal van de zeventien is van de hand van Hendrick Avercamp, in 1985 geboren in Amsterdam maar jong verhuisd naar Kampen waar hij als 49-jarige stierf. Avercamp kan gerust de Rembrandt van de ijsgezichten worden genoemd. Hij tekende zo'n 400 jaar geleden, toen zich vaak strenge winters aandienden, de mens van jong tot oud op het ijs in alle gedaanten; als jagers, boeren, werkvolk, recreanten, pleziermakers, (kolf)spelers en schaatsers. De doofstomme Avercamp was waarlijk een grootmeester. In de aangrenzende zaal van het Rijksmuseum hangen zijn magnifieke schilderijen van wintertaferelen uit de kleine ijstijd.

Valpartij


Andere kunstenaars in de expositie zijn Essaias van de Velde, Gerard ter Borch II, Adriaen Matham, Jan Saenredam, Daniël van den Bremden. Hij tekende twee als mensen verklede uilen op de schaats, man en vrouw. Hessel Gerritsz, tekende de 'slibberachtigheyt van 's menschen leven' met een valpartij van eens schaatser. Jan van de Velde II schetste een beeld van het toen zeer populaire kolfspel op het ijs. Van de Velde jr. maakte ook een prent vol geliefden die hun gestuntel op het ijs als excuus gebruikten om elkaar goed vast te houden. Nicolaes de Bruyn in zijn tekening omstanders bij een val van schaatsers 'een blik op de welgeschapen blote dijen van de vrouw'.
Schaatspret in het Rijksmuseum is opgezet naar aanleiding van de samenwerking met de Coolste Baan van Nederland in het Olympisch Stadion van Amsterdam waar van 18 januari tot 28 februari door iedereen kan worden geschaatst op een 400-baan. Het Rijksmuseum is Cultureel Partner. De expositie in het Rijksmuseum is te zien tot 31 maart 2018.

Artikel geplaatst op: 04 januari 2018 - 12:01

Gerelateerd

Delen