Veel schaatsplezier tijdens IJSTIJD! Winterspelen

De Coolste Baan van Nederland was begin februari het toneel voor de IJSTIJD! Winterspelen. Een hele winter lang konden teams zich plaatsen via de lokale voorronden, en in Amsterdam vond dan het grote eindfeest plaats. En een feest werd het!

Het winnende team Uden heeft de trofee gekregen ut handen van Rintje Ritsma en Barbara de Loor. (Foto's KNSB/Tom Elst)


Eerst maar eens terug naar die voorronden, die werden afgewerkt op dertig tijdelijke ijsbanen in de centra van steden en dorpen door het hele land., onder de KNSB-noemer ‘IJSTIJD! Schaatsen in jouw buurt’.
Op al die ijsbanen werden ook nog eens verschillende bijzonder activiteiten ontwikkeld. In Middelburg was er bijvoorbeeld het eerste Zeeuwse kampioenschap ‘Riengrieë op ’t ies’. Op de schaatsbaan werd een parcours uitgezet waarbij drie ringen gestoken diende te worden. De ringrijder die de meeste ringen weet te steken mag zich officieus Zeeuws Ringrie kampioen op het ijs noemen. Met meer dan tachtig deelnemers in verschillende leeftijdscategorieën en veel publiek was het een geslaagde avond.

Stadhuis


In Gouda lag de ijsbaan op een heel speciale locatie: rondom het historische stadhuis. Na jaren dromen, overleggen, schetsen, uitwerken, passen en meten was het dit jaar dan eindelijk gelukt om de ijsbaan op die locatie te leggen. En dat was een succes. Meer dan vijfduizend schaatsende basisschoolleerlingen, een Mini-Elfstedentocht en leerzame schaatsclinics door SC Gouda.
Veel aandacht voor het schoolschaatsen was er in Veenendaal. Elke ochtend en middag kwamen er diverse scholen langs om een rondje te schaatsen op de ijsbaan. Eén van de schoolschaats activiteiten bestond uit de KPN Junior Schaatsclinic.

Elfde keer


In Venlo kreeg de ijsbaan een mooie plek op de markt. Het is inmiddels voor de elfde keer dat stichting Venlo on Ice een grote kunstijsbaan heeft gerealiseerd in het hart van de Venlose binnenstad. In de eerste week werd de ijsbaan bezocht door ruim 3200 kinderen van de Venlose basisscholen. Ook stond er een speciale dag op het programma waarop alle kinderen met een beperking welkom waren op de schaatsbaan. Voor de kinderen was het erg genieten om met de rolstoel rondjes te mogen draaien op het ijs.
In Delft had de ijsbaan dit jaar een nieuwe locatie op het evenemententerrein van Lijm & Cultuur. De eerste twee weken kwamen er vooral veel scholen langs om met hun leerlingen te schaatsen. Tijdens de kerstvakantie draaide de ijsbaan op volle toeren en is de schaatsbaan wegens succes zelfs een week langer geopend. Elke woensdagavond werd de schaatsbaan omgetoverd tot een heuse dansvloer voor ‘Wednesday Night Disco On Ice’.

Winterspelen


Al dat schaatsen leidde uiteindelijk naar de ontknoping tijdens die mooie slotdag van de IJSTIJD! Winterspelen op de Coolste Baan van Nederland. Teams uit het hele land verzamelden zich daar. Nadat de deelnemers zich eerder deze winter via een voorronde op een IJSTIJD! ijsbaan in hun eigen stad of dorp wisten te plaatsen voor het lokale team, werd er in Amsterdam tegen elkaar gestreden.
Op de onderdelen 100 meter sprint, shorttrack relay, mini-marathon, kunstrij battle en een Croky Challenge kwamen maar liefst veertien teams in actie. Met 140 deelnemers, de bijbehorende IJSTIJD! reporters, zes mascottes en per team zo'n twintig fans, was het een drukke en gezellige boel op én langs de ijsbaan.
Naast een prachtige medaille stond er meer op het spel: het beste team over vijf onderdelen mag in maart namelijk naar het ISU WK Allround en krijgt van KPN een shorttrack clinic aangeboden. De grote winnaar? Team Uden. Op de hielen gezeten door team Duiven en team Roosendaal. Team Uden kreeg de felicitaties van meervoudig wereldkampioen en directeur van Coolste Baan Rintje Ritsma.
En dan werd er nog een mooie prijs weggegeven, namelijk die voor 'coolste vlogger’. De afgelopen maanden hebben reporters fanatiek verslag gedaan over de ijsbaan in hun eigen woonplaats. Jolie de Bruyn uit team Duiven werd gekozen als winnares, zij mag tijdens het ISU WK Allround een dag meelopen met de persvoorlichter van de KNSB, om de fijne kneepjes van het vak te leren.

Artikel geplaatst op: 09 februari 2018 - 08:06

Gerelateerd

Delen