Het Beennummer van… Sjoerd den Hertog ‘Beennummer hoort bij mij’

Sjoerd den Hertog: ,,Bijzonder te rijden met het oude nummer van Jan Maarten Heideman.''

Naam:      Sjoerd den Hertog
Leeftijd:   25
Ploeg:      Okay Fashion & Jeans
Historie:   A-rijder sinds 2013-2014
Wat weet je over 82? Natuurlijk dat dit het oude nummer is van Jan Maarten Heideman. De recordwinnaar in het marathonschaatsen, een legende van de sport. Hij heeft jaren met dit nummer gereden tijdens seizoenen waarin hij meer wedstrijden wél won dan niet won. Op kunstijs en op natuurijs. Ik vind het zelf wel heel bijzonder dat ik nu met zijn oude nummer mag rijden.
Hoe belangrijk is 82? Superbelangrijk. In de eerste plaats natuurlijk omdat het publiek mij door dit nummer kan identificeren in de wedstrijd. Maar het is uiteraard ook het nummer dat ik de rest van mijn loopbaan als A-rijder met me meedraag. Dit beennummer hoort bij mij.
Bijgeloof bij 82? Nee, dat niet. Ik kan er ook niets aan veranderen. Het is niet zoals in een wielerkoers, waarin je elke keer een ander nummer krijgt. Dit is gewoon mijn nummer, of ik er nu geluk of pech mee heb.
Gehoopt op 82? Haha, nee. Ik hoopte in eerste instantie dat ik bij de stap naar de A-rijders hetzelfde nummer zou krijgen als met inlineskaten. Daar had ik nummer 96. Dat zat er niet in, was toen nog het nummer van Jochem Uithoven. Verder had ik geen speciale verwachtingen.
Hoeveel jaar 82? Wordt nu het vijfde seizoen, rij er al vier jaar mee rond.
Praten over 82? Nou, nee. Ja, we hebben het in het peloton wel eens over beennummers. Maken we een rekensom: of je uit je hoofd kan noemen welk nummer bij welke rijder hoort. Komen we best nog wel een eind. Maar voor de meeste is het nummer denk ik net als voor mij: gewoon een gegeven.
Vast 82 of wisselen? Voor mezelf houd ik het liefste mijn hele loopbaan één nummer. Maar misschien is het voor het publiek makkelijker om de sterke rijders te identificeren met hun nummer. Hoe lager het nummer, hoe beter de rijder. Maar dan heb je elk jaar iets anders.

Artikel geplaatst op: 10 november 2017 - 20:06

Gerelateerd

Delen