Wij zijn gemaakt om te schaatsen…
Rugklachten

Rugklachten komen zeer frequent voor in de schaatssport. Bij de recreant en bij de profs. De typische schaatshouding met de gebolde onderrug vraagt om beweeglijke gewrichten . De zijwaartse ’val en trapbeweging’ vraagt om een stabiele rug met sterke spieren. In deze aflevering vertellen wij over de beste ’losmakende en versterkende rugoefeningen’.

INLEIDEND KADER:
In de serie ‘Wij zijn gemaakt om te schaatsen…’ behandelt Bob Stoker iedere keer een ander onderwerp als het gaat om schaatsen en je lichaam. Hij heeft tips en adviezen die van nut zijn voor elke schaatser, van recreant tot topper.
Bob Stoker is als sportmanueel therapeut verbonden aan de AFP TopsportQliniek. In de schaatswereld is hij werkzaam voor het marathonteam Okay Fashion & Jeans en het IKO Schaatsteam.

Diverse rugpijnen


Onschuldige, milde en erge rugklachten; hoe herken je deze soorten?
De onschuldige rugpijn voel je alleen tijdens het schaatsen. Het klachtgevoel in de onderrug komt langzaam op. Het voelt wat moe, dof en zwaar. Wanneer je omhoog komt uit de typische schaatshouding verdwijnt dit vervelende gevoel binnen een minuut. Bij vaker schaatsen wordt de rug fitter en beter gewend aan de belasting.
Milde rugklachten voelen scherper aan en zijn ook niet zomaar weer verdwenen. Het schaatsen gaat minder soepel en minder krachtig. Het lichaam beschermt zichzelf door te matigen. Ook buiten het sporten om blijven de klachten in lichte mate bestaan. En vijf dagen ’schaatsrust’ blijken ook niet te helpen. Nu is het raadzaam om naar de fysiotherapeut of (sport)arts te gaan.
Gewrichten en spieren verdienen dan extra maatregelen. De eerste week minder belasten, uitrusten, ontspanning. Kies andere trainingsvormen en vooral ook: train licht. De pijn kun je verlichten door (sport)massage en/of fysiotherapie en manuele therapie te ondergaan.
Vanaf de tweede week starten met het trainen van de rug en buik door losmakende- en spierversterkende oefeningen te doen. De beweeglijk makende oefeningen zijn in dit stadium het belangrijkste. Van de bekende kleine oefeningen als bekkenkantelen naar de grote bewegingen van de romp in combinatie met de armen en benen. De fysiotherapeut test in welke bewegingsrichting(en) er geoefend moet worden om je rugklachten te verbeteren. Dat is namelijk niet standaard. Samen met de fysiotherapeut bepaal je verder het tempo van opbouwen en terugkeer naar volledig sporten.
TIP! Met het doen van zogenaamde corestability oefeningen wacht je het beste tot de rugpijn verdwenen is. Anders werken deze oefeningen eerder tegen je dan voor je.
Erge rugpijn maakt normaal schaatsen onmogelijk. Je kunt niet meer goed in de schaatshouding komen of blijven. Soms is er ’uitstraling’: pijn of tintelingen naar je been of benen. Of heb je krachtsverlies in rug en been, ook wanneer je niet sport. Kortom, dan is er behoefte aan een goede diagnose. Meld je bij de (sport)arts om samen een onderzoek te doen en behandelplan op te stellen.

Rugoefeningen


Hoe fanatieker je traint, hoe hoger je niveau wordt, hoe belangrijker de keuze van de juiste rugoefeningen wordt. Van alleen rugspiervermoeidheid krijg je geen rugklachten. Tijdens de glijfase en afzetfase loopt de spieractiviteit van de rug niet op tot maximaal. Verre van zelfs. De spieractiviteit blijft verassend laag. Waarom dan toch rugspieren trainen? Rugklachten ontstaan wanneer er geen goede samenwerking is tussen de schaatshouding (bolle rug en hoeken van de benen) en schaatsbeweging (val- overstap- en afzetbeweging). Rugklachten ontstaan omdat het totale pakket aan belasting kans ziet om door de ’krachtketen’ te breken. Vervolgens ontstaat op dat punt van de keten een overbelastingspijn.

De krachtketen trainen


Train de mobiliteit van de ruggewrichten zowel in de buig als de strekrichting. De oefeningen van Joseph Pilates kunnen daar goed bij helpen. Train de corestability om de kracht van de schaatsafzet te ondersteunen, efficiënter te maken. Blijf lenig door rekoefeningen van de onderrug en romp te doen. Lenig zijn in je rug is een prima middel om rugklachten te voorkomen. Doe aan krachtoefeningen met vrije gewrichten; stangen, schijven, kettlebells, zandzakken om kracht samen met balans te trainen. Juist in deze laatst genoemde trainingsvorm ligt een grote kracht. Maar de cirkel is ook weer rond. Door het doen van krachttraining mag natuurlijk nooit een rugklacht ontstaan. Krachttraining gaat alleen samen met een uitstekende beweeglijkheid van de rug.
In de volgende editie: scheenbeenklachten binnen de schaatssport.

Artikel geplaatst op: 04 januari 2018 - 11:50

Gerelateerd

Delen