Stoppen als marathonschaatsster, alleen nog mikken op WK Inline
Elma de Vries is klaar

In Zweden voegde Elma de Vries nog een mooie hoofdprijs toe aan haar rijkelijk gevulde palmares. Ze pakte daar de eindzege in de KPN Grand Prix, in het besef dat dit haar laatste grote prijs zou zijn. Elma de Vries verlaat het peloton en het is niet overdreven te zeggen dat dat een gemis is.

Snelheid is alles voor Elma de Vries. In Zweden leefde ze zich uit op de sneeuwscooter. (Foto Neeke Wassenbergh)


Elma de Vries is één van de twee grande dames die na deze winter uit het marathonpeloton stapt, naast uiteraard Daniëlle Bekkering. Daarmee is de onthoofding van het damespeloton in relatief korte tijd compleet. Na eerst al vrouwen als Mariska Huisman, Foske Tamar van der Wal, Jolanda Langeland, Carla Ketellapper-Zielman en Maria Sterk volgen dan nu de vrouwen die je mag beschouwen als de laatste van een generatie: De Vries en Bekkering. Tijd voor nieuwe vrouwen om op te staan, maar het gaat echt nog even duren voor die de statuur hebben van de toppers die nu afzwaaien.
Maar het vertrek van Elma de Vries, deze maand wordt ze 35 jaar, was aanstaand. Ze sprak er al vaak over, bekeek het van jaar tot jaar, maar vond het nu daadwerkelijk mooi geweest.

Motivatie


,,Net als elk seizoen heb ik halverwege bekeken of en hoe ik verder zou moeten. Vorig seizoen was een prima jaar voor me. De eindzege in de KPN Marathon Cup gaf me nieuwe motivatie om nog door te gaan, in combinatie met een privésponsor die dat mogelijk maakte. Maar dit jaar is minder goed. Ik kan nog prima meedoen in het peloton en van waarde zijn voor mijn ploeg, dat wel, maar ik wil niet het risico nemen dat ik in een seizoen beland waarin ik dat niet kan. Dan gooi ik voor mijn gevoel alles te grabbel wat ik heb gepresteerd en dat wil ik niet.’’
En Elma de Vries heeft heel wat gepresteerd in veertien seizoenen op het hoogste niveau. Nog maar een jaar geleden ging de rijdster van Palet Vastgoedonderhoud de wereld over. Haar val op de Weissensee, met de winst in de Alternatieve Elfstedentocht op slechts enkele meters afstand, werd in alle uithoeken van de wereld getoond. In een Duits sportprogramma werden er zelfs twintig minuten besteed aan een grondige analyse van ‘De Val’.

Veertig zeges


Maar de loopbaan van Elma de Vries gaat veel verder dan dat ene moment en je zou de geboren Friezin er te kort mee doen alleen dat te herinneren. De rijdster van Palet Vastgoedonderhoud is één van de beste marathonschaatssters uit de historie van de sport, met liefst veertig overwinningen achter haar naam. Viervoudig winnares van de KPN Marathon Cup in diverse varianten, winst in de Alternatieve op de Weissensee, eindzege in de Greenery Six en meerdere zeges op Zweeds natuurijs.
Op de langebaan had ze ook goede jaren. De voormalig wereldkampioene bij de junioren werd in 2010 nationaal allroundkampioene en kwam in datzelfde jaar op de Spelen in Vancouver uit op de tien kilometer.

Andere momenten


Kenmerkend genoeg zijn het niet de overwinningen die Elma de Vries het meest zijn bijgebleven. ,,Dat zijn meer andere momenten, zoals de wedstrijd waarin ik me liet afzakken om mijn ploeggenoten Kitty Meeth en Karin Maarse op te halen, waarna die samen op het podium stonden. Of solo een gat van twee minuten dichtrijden in het ONK op de Weissensee, al was ik toen wel weer kapot in de finale. En die val van vorig jaar, tja, die hoort er ook wel bij.’’
Ze had, erkent De Vries, er best nog wel een jaartje aan vast kunnen plakken. Aan haar niveau ligt het niet. Maar ze wil ook graag het hoogste brevet halen als helikopterpilote. ,,Fulltime werken en schaatsen zou misschien samen kunnen, maar ik heb nu al moeite om alle trainingsarbeid te kunnen opbrengen. Dat wordt dan helemaal lastig. En ik wil niet gewoon maar een beetje meerijden.’’
Helemaal het einde van haar loopbaan is het straks trouwens niet. De Vries heeft ook een lange historie als inlineskater, en dat zet ze nog even door. ,,Dit seizoen is het WK in eigen land, en daar zou ik me heel graag nog voor willen plaatsen. Daar ga ik de komende maanden ook nog alles aan doen. Dat zou voor mij een geweldig afscheid zijn.’’
Het marathonpeloton gaat Elma de Vries missen.

Artikel geplaatst op: 09 maart 2018 - 08:44

Gerelateerd

Delen