Oplaaiend conflict legt bom onder NK

door Eric Korver

Het NK mass-start heeft twee dagen voor het Nederlands kampioenschap op kunstijs nog even een bommetje gelegd onder het marathonpeloton. In Thialf speelde oud zeer op tijdens een clash tussen de twee partijen die elkaar de laatste jaren vaker in de haren vlogen: Royal A-ware en AB Vakwerk. Gevolg: de messen zijn geslepen voor het NK op nieuwjaarsdag in Kardinge.

De mass-start in Thialf was allerminst interessant te noemen. Tot de laatste tweehonderd meter het evenement tot misschien wel het meest besproken onderdeel van dat hele NK maakten. De hoofdrolspelers? Oude bekenden van elkaar. De A-ware-rijders Arjan Stroetinga, Simon Schouten en AB Vakwerk-schaatser Gary Hekman; precies de drie die afgelopen winter op de Weissensee ook al mot met elkaar maakten, waarbij – net als nu – zelfs even een fysiek conflict dreigde.

De parallellen met het incident in Thialf zijn legio. Ook daar strandde Hekman in het zicht van de streep, nadat die keer wel een duidelijke arm van Schouten dat in de hand werkte. Een botsing met de vallende Stroetinga maakte een definitief einde aan de kansen van Hekman. Ook in Oostenrijk was er een lachende derde. Bart Hoolwerf vertolkte de rol die nu Douwe de Vries op zich nam. En ook op de Weissensee dreigde een handgemeen tussen beide ploegen, terwijl de verwijten over en weer vlogen. Dat was in Thialf niet anders.

Het is geen toeval dat de vete tussen beide ploegen nu weer opspeelt. Er zit veel oud zeer en dat is nooit uit de wereld geholpen. Een klein beetje duiding helpt daar wel bij. 

Bloed drinken

Gary Hekman kan het bloed van Jillert Anema wel drinken sinds de coach van A-ware zich in zijn ogen – ook al tijdens een NK – respectloos gedroeg naar zijn pas overleden boezemvriend Sjoerd Huisman. Dat is nooit meer goed gekomen. ‘Je danst op het graf van Sjoerd’, beet Hekman al eens Anema toe.

Anema op zijn beurt staat erom bekend voor zijn rijders een gemeenschappelijke vijand te creëren in de wedstrijden en die strategisch zo aan te pakken dat hun winstkansen drastisch worden teruggebracht. Dat zijn, en dat zal niemand verbazen, uiteraard de grootste concurrenten van zijn team. Sjoerd Huisman viel die ‘eer’ al eens ten deel, net als Karlo Timmerman, en nu dus Gary Hekman.

Die vete bleef lang beperkt tot de marathon, maar met de komst van de mass-start is daar een extra toneel bij gekomen. Wie herinnert zich niet de finaal mislukte mass-start tijdens het WK Afstanden in Korea van februari 2017? Hekman werd daar gekoppeld aan Bergsma, met Anema als coach langs de kant. Het werd een drama. ,,Ik kan het niet met zekerheid zeggen, maar het lijkt er op dat dit vooropgezet plan is’’, stelde Hekman destijds.

En nu is in Thialf dus het volgende hoofdstuk van deze strijd geschreven.

De valpartij van Hekman en Schouten houdt de gemoederen behoorlijk bezig, zeker op social media. De val zelf, de confrontatie tussen Hekman en Schouten, het kopstootje. AB Vakwerk schreeuwde moord en brand, zoals dat ook gebeurde op de Weissensee, en eigenlijk bij elke valpartij van Hekman waar een lichtblauw pak in de buurt was. Te snel duikt de ploeg in de slachtofferrol. Wie zó vaak valt op cruciale momenten, moet ook eens bij zichzelf te rade gaan.

Leven in gevaar

Coach Roy Boeve ging na afloop ver. Tè ver zelfs. Hij stelde dat Schouten moedwillig het leven van Hekman in gevaar had gebracht. ,,Hoe ziek moet je in je hoofd zijn om een aanslag, want dat is het, te plegen op een medesporter. Het gaat om sport, en hier wordt gewoon met iemands leven gespeeld. Gary had z’n rug wel kunnen breken en invalide kunnen worden.”

Boeve zegt daar nogal wat, en ook dat zijn woorden die niet zomaar weer uitgepoetst worden. In plaats van te deëscaleren gooit Boeve nog wat extra olie op het vuur.

Bewijs voor zijn stelling is er nauwelijks. Wie de beelden bestudeert, kan slechts concluderen dat de terug naar binnen komende Schouten weinig ruimte laat voor Hekman. Die kan vervolgens inderdaad geen kant op als Stroetinga voor hem bijna valt, gaat dan zelf onderuit en neemt Schouten mee. Chris Huizinga komt vervolgens nog eens op exact dezelfde plek ten val, zonder dat er iemand in de buurt is. Het bijna-handgemeen tussen Hekman en Schouten is vervolgens tekenend voor de haat en nijd tussen beide teams.

KNSB

In dit geval mag echter ook de KNSB zich eens achter de oren krabben. Wie een NK Mass-start organiseert met een dergelijk deelnemersveld doet het zelf absoluut ook niet goed. In het veld van 25 rijders waren er vijf uit de stal van Anema: liefst twintig procent dus. Bij de dames was die verhouding nog schever: vier op de zestien, goed voor 25 procent. Dan schep je als organisatie al niet de voorwaarden voor een eerlijke strijd en werk je grootscheeps ploegenspel in de hand. Met deze onverkwikkelijke apotheose als resultaat.

De gevolgen zijn duidelijk: iedereen staat op scherp voor het NK van nieuwjaarsdag. Dat mag niet alleen voor de rijders gelden, maar ook voor de scheidsrechters en jury. Want de messen zijn misschien wel meer dan ooit geslepen in de strijd tussen AB Vakwerk en A-ware. Wie dat ontkent, steekt zijn kop in het zand.

Op de Weissensee was er een kroeg in de buurt waar nog diezelfde avond de scherpe randjes van het conflict werden gedronken. Die gelegenheid is er nu niet, waardoor je alleen mag hopen op gezond verstand aan beide kanten. Maar gezien de uitspraken na het NK, gezien de diepgewortelde frustratie en onverholen afkeer is het maar de vraag of iedereen daartoe in staat is. Eén dag pauze lijkt onvoldoende om de gemoederen tot bedaren te brengen.

Eén ding staat vast: het wordt een NK waar de vonken vanaf vliegen.

Artikel geplaatst op: 31 december 2018 - 14:00

Gerelateerd

Delen