Derde Zilveren Bal komt eraan

De Zilveren Bal is toe aan zijn derde editie. Die wordt dit keer gehouden op woensdag 21 maart, uiteraard in de Elfstedenhal in Leeuwarden. En die Zilveren Bal, da’s een spektakelstuk dat je eigenlijk niet mag missen.

Marrit Leenstra in actie tegen het sfeervolle decor van De Zilveren Bal.


Wie zelf aanwezig was bij één van de eerste twee edities van De Zilveren Bal weet genoeg. Een spectaculaire schaatsshow waarmee het einde van het seizoen wordt ingeluid. Toppers uit binnen- en buitenland in een geweldig evenement waarbij het maar om één ding draait: wie is de állersnelste?
Daarmee refereert De Zilveren Bal aan de schaatswedstrijd waaraan het evenement eigenlijk de naam dankt. Dat was namelijk de Gouden Bal, een race die ruim tweehonderd jaar geleden in datzelfde Leeuwarden z’n oorsprong vond. De Gouden Bal was een ideetje van een handige kroegbaas, die een mooie manier zag om zijn kroeg te vullen. Laat tientallen jonge vrouwen tegen elkaar schaatsen, en daar komen vanzelf mensen op af.
Dat had hij goed gezien. De Gouden Bal, een wedstrijd over 140 meter in het hart van Leeuwarden, trok op een gegeven moment dik honderd schaatsenrijdsters en zorgde voor een veelvoud aan kijkers langs de kant. Niet vreemd, zegt Jan Ykema, toernooidirecteur van De Zilveren Bal. ,,Die vrouwen schaatsten in rokken, maar die zaten natuurlijk hopeloos in de weg. Dus de snelste vrouwen trokken gewoon die rok uit, reden ze in hun ondergoed. Ja, daar kwamen de mannen wel op af.’’

Traditie


Die traditie werd twee jaar geleden in ere hersteld. Met een paar kleine veranderingen. Niemand rijdt uiteraard meer in ondergoed, maar er staan wel dames en heren aan de start. De afstand? Die is ingekort naar honderd meter. Bij de eerste twee edities verschenen er zelfs drie rijders tegelijkertijd op het ijs. Spektakel verzekerd.
De entourage spreekt eveneens tot de verbeelding. Waar twee eeuwen geleden de fakkels het ijs verlichtten, gebeurt dat nu met een geweldige lichtshow. Publiek zit aan beide zijden van het ijs en een DJ zorgt voor opzwepende muziek. Alles bij elkaar maakt dat De Zilveren Bal tot een geweldige happening.

Wereldtoppers


Niet voor niets hebben ook de schaatsers veel belangstelling. Dai Dai Ntab, Gerben Jorritsma en Floor van den Brandt staan zeker aan de start. Zij zijn dit jaar de gezichten van De Zilveren Bal. Maar de concurrentie is groot en sterk. In voorgaande jaren namen wereldtoppers als Ronald Mulder, Kai Verbij, Heather Bergsma en Jesper Hospes deel in de Elfstedenhal. En in het olympisch seizoen weten straks wellicht ook internationale sterren de weg naar Leeuwarden te vinden voor een prachtig toetje van de schaatswinter.
De organisatie wil dit keer ook de jeugd nog meer bij het evenement betrekken. De exacte vorm daarvan wordt later bekendgemaakt. Bovendien is Leeuwarden volgend jaar de Culturele Hoofdstad van Europa. Ykema: ,,Een geweldige kans om het verhaal van de Friese schaatscultuur nog beter te vertellen.’’

Artikel geplaatst op: 05 januari 2018 - 00:00

Gerelateerd

Delen