Spektakel van 11 tot en met 13 januari in Dordrecht
Uitkijken naar EK Shorttrack

Gek op schaatsen en dol op spektakel? Dan zit er maar één ding op: het Europees kampioenschap shorttrack bezoeken. Dat wordt van 11 tot en met 13 januari gehouden in Dordrecht.

Suzanne Schulting.


De shorttrackers kijken er al lang naar uit. Na het succesvolle wereldkampioenschap dat maart 2017 werd afgewerkt in Ahoy, wordt er nu weer in eigen land gestreden om de Europese titels. Dat toernooi wordt weer de eerste grote blikvanger voor de Nederlandse shorttrackers na de succesvolle Olympische Spelen in Pyeongchang.
Maar de snelheidsduivels van de ijssport hebben dit seizoen natuurlijk ook al de nodige wedstrijden achter de rug. Daarin bleek andermaal dat Nederland zich permanent aan de top heeft gevestigd, al kan bondscoach Jeroen Otter nooit nalaten te melden hoe dus het ijs aan die top is. ,,De verschillen in deze sport zijn zo enorm klein. Er zijn zeg maar zo’n acht landen die het podium kunnen halen. Dan zijn de details bepalend over het verschil tussen alles of niets. En het moet in shorttrack natuurlijk altijd een beetje meezitten.’’

Blikvangers


Met Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting beschikt Nederland natuurlijk over twee internationale blikvangers. Knegt bewijst dat al over een langere periode, Schulting was altijd de grote belofte tot ze in PyeongChang ineens die gouden medaille veroverde op de 1000 meter. Sindsdien is ook haar leven in een stroomversnelling gekomen en zijn ook op haar constant de ogen van het grote publiek gericht.
Wat Nederland betreft zullen die twee straks in Dordrecht de smaakmakers zijn. Maar ook achter Knegt en Schulting beschikt Nederland over veel kwaliteit. Yara van Kerkhof is bijzonder sterk bezig en in haar huidige vorm gewoon op elke afstand waarop ze start een kandidaat voor eremetaal. Zij pakte niet voor niets zilver op de 500 meter tijdens de Spelen.

Krachtmeting


Begin december was er voor de shorttrackers nog de World Cup in Almaty. Daar, in Kazachstan, kwamen naast Schulting en Van Kerkhof ook Rianne de Vries, Lara van Ruijven en Avalon Aardoom in actie tijdens de laatste serieuze krachtmeting voor het EK. Itzhak de Laat is daar ook een blikvanger, met verder ook Daan Breeuwsma, Dylan Hoogerwerf, Dennis Visser, Friso Emans en Jasper Brunsmann.
Na Almaty volgt op 5 en 6 januari nog het NK shorttrack, dat als laatste kwalificatiemogelijkheid geldt. Daarna wordt de selectie bekendgemaakt voor het EK, dat dus een week later wordt gehouden. Dat EK is overigens al helemaal uitverkocht.

Artikel geplaatst op: 12 december 2018 - 08:46

Gerelateerd

Delen